13 Artis Malaysia Yang Ada PHD/Ijazah Tapi Sengaja Tak Diceritakan Kepada Umum. Nombor 7 Dan 13 Paling Tak Disangka-Sangka!!

0
2253

Selain menghiburkan penonton dengan bakat seni yang dimiliki, ramai yang tidak tahu terdapat juga artis yang memiliki pendidikan tinggi. Jom kita lihat :

1-Mira Filzah

Pelakon yang cantik ini, Mira Filzah menerima segulung ijazah selepas menamatkan pengajiannya dalam bidang Perniagaan Antarabangsa di Universiti Teknologi MARA (UiTM).

2- Lisa Surihani

Pelakon Istanbul, Aku Datang ini bukan semata-mata aktres berwajah kacukan yang menggunakan kecantikannya meraih kerjaya dalam bidang peragaan dan lakonan. Lisa memiliki Ijazah Undang-Undang dari Kolej Universiti Help dan Universiti Aberystwyth di Wales, United Kingdom.

3- Yuna

Dia mungkin antara penyanyi/penggubah lagu yang paling terkenal di Malaysia dan mampu menempa nama di persada antarabangsa. Namun tidak klise seperti pemuzik jalanan, Yuna memiliki ijazah dalam bidang Undang-Undang dari Universiti Teknologi Mara, Shah Alam (UiTM).

4- Daphne Iking


Personaliti TV terkenal, Daphne Iking, atau kini mesra dengan nama Dahlia merupakan pemegang Ijazah Sarjana Muda dalam Penyiaran (Filem, TV dan Radio) dan pada tahun 2004, memperolehi Ijazah Sarjana dalam Komunikasi. Kedua-dua pencapaian akademik tersebut diperoleh dari Universiti Sains Malaysia di Pulau Pinang.

5- Ahmad Idham

PaDa tahun 2011, pengarah terkenal Ahmad Idham dikhabarkan telah mendaftar di Universiti Utara Malaysia (UUM) dan mengambil kursus Ijazah Kedoktoran (PhD) dalam bidang industri. Pengarah Remp-It yang memiliki Ijazah Sarjana Muda dalam bidang Perakaunan dari UiTM Shah Alam ini akan menghasilkan tesis PhD berasaskan bidang perfileman tempatan cabaran, permasalahan dan cara mengatasi halangan terbabit.

6- Sudirman Hj Arshad

Allahyarham Sudirman Arshad merupakan antara artis tempatan yang dikenali kerana memiliki pencapaian akademik yang cemerlang. Bukan sahaja dia menolak biasiswa untuk menyambung pengajian dalam bidang perubatan, Sudirman juga mempunyai Ijazah dalam bidang Undang-undang dari Universiti Malaya dan pernah menjadi peguam.

7- Datuk Aznil Hj Nawawi

Personaliti TV, pelakon dan penyanyi ini juga merupakan alumnus Universiti Malaya yang memiliki Ijazah Sarjana Ekonomi. Namun begitu, personalitinya yang ceria dan minat mendalam dalam media membolehkan Aznil mengubah haluannya dan menempa nama dalam bidang penyiaran.

8- Fazley Yaakob

Tidak kisahlah jika suatu masa dulu ijazah kedoktorannya dikatakan palsu, Fazley masih memiliki Ijazah dalam bidang Pentadbiran dan Perdagangan dari Victoria University of Wellington, New Zealand.

9- Jason Lo

Bintang muzik Irish-Cina kelahiran Kuching, Sarawak ini merupakan seorang graduan dalam bidang Perakaunan di University of Hull selain Ijazah Sarjana dalam bidang Kewangan di Webster Graduate School in London.

10- Wani Hasnita

Penyanyi yang popular dengan lagu Menahan Rindu Wany Hasrita amerupakan seorang graduan dalam pengajian Ijazah Sarjana Muda Sains Perubatan dari Universiti Sains dan Pengurusan (MSU), Shah Alam

11- Aishah

Penyanyi terkenal 90-an, Wan Aishah Wan Ariffin atau mesra dengan nama Aishah ini pernah terbang ke New Zealand untuk menyambung pengajian dalam bidang Sains Politik di Universiti Auckland. Walau bagaimanapun atas beberapa faktor, dia akhirnya memperoleh ijazah dalam bidang Pendidikan Kanak-Kanak.

12- Azhar Sulaiman

Pelakon Keluarga Iskandar ini memiliki diploma Senibina dari UiTM Shah Alam pada tahun 1994, Ijazah Sarjana dalam bidang Senibina dari University of Newcastle Upon Tyne di United Kingdom pada tahun 1997, Ijazah Senibina/Pengajian Lanjutan dari University of Kingston Upon Thames, London pada tahun 1999 dan Professional Practice dalam bidang Senibina University of Westminster, London pada tahun 2001.

Dan Yang Ditunggu-tunggu :

13-Datuk Dr Boy Iman (PHD Belon)

Pada tahun 2016 yang lalu, netizen digemparkan dengan berita tentang seorang pelakon lelaki iaitu Boy Iman yang dikatakan telah menerima PhD sekali gus membawa gelaran Dato’ Dr Boy Iman menerusi gambar konvokesyen miliknya di laman sosial.

Walau bagaimanapun, rata-rata netizen mula mengecam Boy Iman apabila gambar konvokesyen itu tidak ubah seperti majlis ‘cabutan bertuah’ dengan adanya belon yang digantung.

Dek kerana cemuhan yang diterima, kali ini Boy Iman tampil bagi menjelaskan situasi yang sebenarnya menerusi portal Utusan Malaysia baru-baru ini.

“Ijazah diterima sebenarnya ijazah doktor kehormat dalam bidang sosial dan kemanusiaan yang sepatutnya diterima oleh penasihat syarikat saya. Namun atas alasan tertentu, saya bagi pihak penasihat syarikat diminta menerima anugerah tersebut sebagai tanda penghargaan kepada kolej berkenaan yang berbesar hati menganugerahkan ijazah doktor ‘kehormat’.

Justeru, saya tidak mahu mempertikai kolej yang mempunyai jaringan pendidikan dengan sebuah universiti di Chennai, India itu. Tetapi saya hormat dan menghargai pengiktirafan mereka itu.”

Hmm boleh ke kalau kita menerima ijazah kedoktoran bagi pihak lain? Apa-apa pun, semoga Boy Iman akan terus berjaya dalam apa jua bidang yang diceburinya.

[MENARIK] Senarai Keputusan SPM Artis-Artis Malaysia